Thursday, February 26, 2015

Pengalaman mengandung anak pertama = first trimester

Assalamualaikum..

lama dah tak berblogging ni sejak dah berkahwin ni.. hehe untuk pengetahuan korang, aku sekarang dah mengandung 7 bulan.. 30 weeks.. 3rd trimester.. ya Allah, perasaan nak jadi ibu tu sungguh teruja.. yela baby 1st kan, first time bakal jadi mommy ni.. rezeki dari Allah :)

masa first cek pregnancy test tu, aku test senyap senyap je, tak bagitau laki aku sebab takut negetif.. aku bangun subuh subuh terus cek sebab orang farmasi tu cakap kena test awal pagi means air kencing pertama la selepas bangun.. cek je terus nampak 2 line.. ya Allah perasaan bahagia tu Allah je tahu.. terus aku ambik fon and call suami aku, time tu dia pergi keje dah.. suami aku macam tak percaya tapi seronok la.. terus dia ambik cuti and balik rumah, ajak aku p klinik for confirmation.. sebab ni aku test test sendiri je..


sampai je klinik aku terus bagitau doc yang aku test pregnancy test positif, dia terus scan perut aku.. nampak la satu dot kecikk comey je dalam rahim aku.. masa time tu tengok rasa macam nak nangis.. wahahha drama sungguh.


First month pregnancy, pengalaman mengandung 1st trimester




Alhamdulillah, aku dah lepas 1st trimester dalam pregnancy ni.. time first trimester ni memang paling mengujakan.. macam tak sangka macam ni rupanya perasaan orang yang mengandung.. selalu kita tengok orang je muntah muntah loyaa semua ni.. so ni simptom simptom aku semasa 1st pregnancy.

1. Muntah muntah & loya / morning sickness

aku sejak mengandung masa 1st trimester ni memang kerap muntah macam morning sickness tu la, tapi aku ni pelik sikit sebab aku hanya muntah & loya time waktu maghrib hingga ke lewat malam.. aku tak pernah muntah pagi or petang.. start malam je mesti pening and muntah.. so morning sickness tak berlaku time morning je.. hahaha

2. Cepat terasa / touching

seriusly aku cepat touching and cepat menangis.. tak tau kenapa.. laki aku ni pulak suara kuat.. kalo dia cakap kuat sikit mesti aku terasa macam dia marah kat aku, padahal dia cakap je.. aku pun dah kenal dia lama and tau dia punya suara camne, tapi aku tetap touching.. kadang kadang aku menangis, tapi bukan nangis kuat kuat la, cuma mengalir air mata.. laki aku pun pelik.. hahaha.. yang bestnya pulak, aku layan drama pun aku nangis padahal sebelum ni aku susah nak menangis tengok drama or movie.. ni aku tengok drama yang selamat pengantin madu tu pun aku beria ia nangis macam aku pulak fasha sandha dalam citer tu.. laki aku boleh bantai gelak je -_-

3. cepat letih

aku kerja sebagai technician.. so banyak buat kerja macam lelaki la.. tapi sejak aku mengandung ni dah tak buat la keje berat berat sangat.. tapi aku still letih.. balik rumah je terus rasa weak macam lari marathon 10km

4. mengantuk

sape yang kenal aku mesti tahu yang aku tak suka tidur petang and tak reti tidur petang.. tapi sejak mengandung ni aku kuat mengantuk.. kadang kadang petang pun boleh tertidur.. malam jangan dikata la.. pukul 10 mesti dah tido.. kadang kadang pukul 9 pun dah tidur.. punya la tahap mengantuk, tengah tengok tb cerita maharajalawak mega tengah dok gelak pun boleh tidur -_-

5. tak lalu makan

aku sebelum mengandung kadang kadang makan banyak macam makan dengan saka, kadang kadang makan tak banyak.. tapi sejak mengandung ni makan mesti sikit je.. tak lalu.. bau makanan pun aku tak lalu.. yang peliknya dulu aku suka gila makan nasi ayam, tapi sejak mengandung ni aku bau nasi ayam pun dah nak muntah, tengok nasi ayam pun menyampah.. mak aku dulu sebulan sekali mesti buat nasi ayam.. satu rumah bau nasi ayam.. aku sampai rasa nak muntah migrain pening semua ada masa time bau mak aku masak nasi ayam.. pastu sejak dari tu mak aku terus tak buat nasi ayam.. haha.. kesian kat mak aku.. tapi mak aku hairan, sebab dulu aku feveret makan nasi ayam.. sekarang bau pun aku rasa nak muntah and pening.. pastu berat aku tak naik naik.. maintain 53 kg.. lepas ngandung 6 bulan baru naik 56.. doctor dah marah dah.. huwaaa

6. suka makan menda manis

aku dulu suka gak makan menda manis, masam and asam asam pun aku suka.. tapi sejak ngandung ni aku tak teringin pun asam.. suka makan menda manis macam gula gula, coklet, aiskrim.. semua yang maniss laaa, paling faveret aiskrim cornetto red velvet, hari2 nak beli :P

7. tak suka makan nasi

aku tak suka makan nasi.. tambah tambah bila malam.. lagiiii tak lalu... aku suka makan burger, sikit sikit ajak laki aku beli beger.. nasib baik laki aku ni memahami, dia layankan jela nafsu makan bini dia ni..

8. pemalas

pemalas sangat sangat weh, masak malas, basuh baju malas, lipat baju lagiii la malas.. aku selalu basuh je dalam mesin, pastu suruh laki aku sidai.. tapi bab melipat baju memang malas.. mesti amik masa 3 - 4 hari baru nak lipat.. tu pun sebab terpaksa sebab aku rimas tengok baju semak.. haha


tu je kot ape yang terjadi masa first trimester aku, pasni aku sambung 2nd trimester pulak.. tapi macam tak banyak beza sangat rasanya... ehehehe k bye bye mommiesss <3 p="">

p/s : jom baca pengalaman saya bersalin pulak :)



anak mama ni boboy ke gegurl? hihi 




11 comments:

kehidupan sihat said...

tahniah dear :)

salam kenal

Rosmiza Ali said...

Wah! Bestnya dapat rasa pengalaman pertama pregnant.. Mieza belum berpeluang lagi nakrasa pengalaman ni.. Btw tahniah mommy to be! Jangan lupa ambil suplemen tau.. Kalau nak cuba suplemen semulajadi dgn harga kasih sayang boleh whatsapp Mieza.. Ada set suplemen untuk ibu mengandung jugak.. ^_^
019-5327438 (Mieza)
Blog Mommy Diamonds

hadyla rose said...

Salam perkenalan...byk info menarik & blog pn comey..tahniah ye bakal dpt baby!

Eina Sakinah said...

tenkiuuu mommy2 semua.. hehe sekarang sy tengah menunggu hari ni.. debar2 :)

Anonymous said...

hahaha..comel la entry awak ni.. pengalaman awak ni same dgn 1st time sy pregnant. semua sama,tang makan manis tu pun..hihi.. tp syg nye sy keguguran tak lama lps tu,around 8 week.. skang tgh mncuba lg,doa2 kn ye.. ;)

Yuk Baiq said...

tahniah.....

klau nak oder set tilam n bakul baby boleh follow blog sy

http://perniagaan-yuk.blogspot.com/

E'in said...

mama eina! tahniah taw dh bersalin.. :)

Anonymous said...

Menyediakan rawatan urutan bersalin/berpantang area Kuala Lumpur.
Sebarang pertanyaan boleh call Kak long (sentul)013-2096836 atau wsap 018-3636986

zie erniza said...

salam kenal

best bce entry sis..

jemput baca tip cegah sembelit masa hamil
http://suzysyahimi.blogspot.my/2016/11/5-cara-mengatasi-sembelit-semasa-hamil.html

LIA HANDBAG said...

Smua pengalaman awk btul2 same mcm ape yg sy rse skrg. Tp beza 1 je. Awk boleh mkn burger. Sye burger pun xnk.... :(

Cara cepat hamil secara alami said...

Hamil memang selalu sarat dengan pengalaman aneka rupa, setiap bumil pasti punya cerita unik dan berbeda. hehehe :*