Friday, August 5, 2011

Saya Di Halau!

Tajuk yang ringkas untuk entry ni.
Tapi entry panjang, sapa rasa xmau layan, baik xyah layan.. hahaa
____________________________________________________________

Bulan-bulan puasa ni ada je orang nak bagi aku maki..
Aku kalo bleh bukan nak maki da, skali kaki aku nak bagi..
Mana tak nya, aku cakap baik-baik, kau kurang hajar!

Situasi :
Eina Sakinah menaip mesej kepada Andartu Aminah
" Salam Kak Min, Sy nak tanya kalau sy keluar umah dalam masa terdekat ni 
kira tak yah bayar sewa la kan? Deposit sy camne?"

Mesej tidak di balas.. senyap.. sunyii..

Sedang menyiapkan makanan berbuka puasa,
pintu bilik di kutuk bagai nak pecah..
"kejap la!" sambil berjalan menuju ke pintu..

Andartu : Kau nak pindah kan? p blah sekarang! kuar skrg!

Aku : haik?? sy tanya je, sy x kata sy nak pindah.

Andartu : Dah dah.. aku xmo dengar, kau bungkus2 barang2 kau semua, kau blah..

Aku : okey.. Saya pindah, meh bak deposit sy..

Andartu : hey! mana bleh, kau yg nak kuar, kau keluar la! Deposit tu aku kira kau duduk harini.. arini 1/8 kan? kalau kau nak deposit kau, kau byr sewa untuk bulan 8..

Aku : aik?? pehal plak? arini 1/8, sy tak duduk smp 30/8, kenapa plak sy kena bayar?

Andartu : Dah kau ada arini kan? so kau kena bayar la utk satu bulan, kalau ko x nak bayar bulan 8 punya, napa kau tak blah 27 Julai aritu?

Aku : eh, suka hati saya la saya nak pindah bila, sy duduk byr, bkn free!

Andartu : dah2 kau p belah.. duet 150 tu aku burn.. 100 untuk sewa umah bulan 8, 50 untuk maintenance kau duduk, kau pakai brg aku semua, mesin basuh, petiais, gas aku semua.. kau tau BIL ELEKTRIK aku naik bulan ni 19.50! lagi 50sen nak kene bayar!

Aku : hek elehh.. kedekut.. time mula2 masuk dulu cakap "kalo nak gune brg akak, gune la.. gune la mesin basuh tuu.. tapi jangan basuh lama2" (cakap mengejek)

Andartu : Yela aku bagi kau guna, tapi kau guna ganas, kau ingat aku beli mesin basuh tu pakai duet kau ke?


Aku : Ganas macam mana plak?  Sy guna leklok je.. Mesin basuh mak saya x penah rosak pown saya guna..

Andartu : Dah takyah cakap banyak, aku nak malam ni kau keluar, esok pagi aku bangun aku tanak tengok muka kau lagi!

Aku : hek eleh.. kalau sy tanak kuar camne??

Andartu : kalau kau x nak kuar, kau memang muka xtaw malu!


Aku : Sy leh kuar, meh bagi duet deposit sy dulu!

Andartu : tadak2.. kau berambos! kau kemas barang kau sekarang.. aku meluat tengok muka kau......

Aku : mana bleh camtu! bak ar deposit! dah la kedekut nak mampos! semua barang nak bekira! elektrik pown nak bekira! weyy bil elektrik aku leh bayar la!! 
bukan nya aku tadak duet!

Andartu : Dah dah aku x mo dengar lagi, yg aku tau esok pagi aku bangun, kau da berambus dari umah nii...
(belum sempat dia abeh cakap, aku hempuk pintu bilik betoi2 depan muka dia)

Andartu jerit di luar bilik : kau keluarrr!!! 

Aku jerit dalam bilik : ye ar! aku keluar la malam ni!! kecoh arr minah kedekut ni! sial la!


selama 2 jam, bilik pown abeh di kemas.. berbuka puasa pown makan roti je..

P/s : Ayat di atas x berapa lengkap, ni mana yang aku ingat je..

_______________________________________________________________

esok tu aku mesej dia 

"aku tak halalkan satu sen pown duet aku yang kau ambik tu dunia akhirat"

Pastu kakak aku pown kol dia.. Dia tros letak.. Siot.. dengan kakak aku pown dia nak kuarang hajar.. pastu kakak aku mesej dia semua segala,
dia pown balas mesej dengan ayat bajet suci sesuci lebaran kononnya aku ni jahat, aku balik lewat malam! cibaii dia la! aku balik keja malam sbb aku p kerja la vavi! aku bukan kerja macam kau! cekgu tadika! aku photographer la vavi!
pastu dia gtaw kakak aku yang dia dah amek budak baru duduk bilik aku tuu..

______________________________________________________________

keesokan harinya aku saja la bukak mudah.com cari2 bilik untuk aku sewa..
Tup tup aku terjumpak iklan anjing ni..



hey.. bulan2 puasa nak menipu orang, agak2 la aminah hooii!! tb sah sah dalam bilik kau, internet broadband?? ahhaha (gelak guling2 jap).. dah sah sah kau buta IT, nak pakai internet? apatahh lagi! Kemudahan asas rumah.. hak tu! tu ko sorang je pakai! "deposit boleh dirunging" haaa.. ayat ni paling aku hot & spicy!! vavi la kau! kau da amek deposit aku sedap2.. pastu kau nak runding deposit dengan orang lain! mmg kau cibai!

hurm.. sewa RM 150?? Aminahh aminah,.. dah2 le tu menipu orang.. Sah sah umah tu RM 300 sebulan, kau kapak budak baru ni RM 150, Nora bayar RM 100, Kawan kau bayar RM 100, kau duduk free goyang ponggong jela kat umah tu ye aminah? siap ade duet baki kat kau RM 50 lagi kan? bijak otak menipu kau tu!!

Sewa - RM 300
Budak baru - RM 150
Nora - RM 100
Siria tu - RM 100
-------------------------
total RM 350, balance RM 50 

kau bab menipu no 1 ye Aminah? bulan puasa pulak tu.. hurmm..

_____________________________________________________________

Moral of the story : Sebelum nak kongsi rumah dengan sapa sapa, tengok dulu perangai orang tu macam mane, terima kasih!

9 comments:

fiq. said...

wah, gaduh sakan,,,
kalau aku ade kat situ mesti aku tercengang je sambil support kau...
-nur shafikah nordin/skt (kot2 ta kenai)

cik nora said...

walawehhhhhhhhhhh t'sentap mak!!!hehehe...btw kot ya pon mrh smpai ejaan pon slh eja yer....kurang ajar jd kuarang..hahah

EiNa SakiNah said...

fiq. : a'ah kalo ko xbuh name penuh msti aku xtaw.. udah jd nama lelaki pulak.. syafikah jd fik :D

cik nora : wahhh sgt tersentapnyer punn! hahah.. i taip lelaju td, x perasan salah eja :D

cik Im said...

wat report je..ckp dia xbyr dposit..pastu wat mnipu kt internet.. :D

zoe said...

mcm mne nak tengok perangai die dulu? hehe, kesiannye awak. xpela x de rezeki nak berumah tangga ngan perempuan andartu tuh kan..hhehe

fiq. said...

nama timangan lahhhh..huhu

EiNa SakiNah said...

cik im : saye nak report cmne ek? tingin gak nak report tp x tau nak wt camne...

zoe : berumah tangga?? OMG!! hahaa.. tu la, da x duk skali cmne nak tgk prgai org tu dlu kan?? haihhh...

♡ miss Yayah ♡ said...

geram gak baca. kita bakar je rumah tu abes cita ahaha :D

EiNa SakiNah said...

miss yayah : hehe.. moh kite bakar moh.. tp kang kite bakar sian lak jiran2 kena tempiasnya.. al maklom la.. umah flat :D