Tuesday, January 8, 2013

Rebat telefon pintar RM 200 dan cara penebusan telefon

Assalamualaikum semua :)
 
okey harini saya nak bercakap eh silap menaip mengenai
REBAT TELEFON PINTAR RM200
yang diberikan kerajaan untuk golong belia macam saya nih..
belia sahaja ok, yang tak berapa nak belia tu maap ler :)
 
okey so saya pun try la apply,
sekali try tak boleh, takpa la.. try kali ke dua.. tak boleh lagi..
sakit pulak hatiiii!
kali ke tiga empat lima takleh.. okey fedup.. tutup web tu!
 
keh keh keh..
nak dijadikan cerita semalam saya saja try test masuk web
 
 
 
dan guess what!
 
BERJAYA okeyy!
sambil angkat-angkat kening tanda bangga dengan diri sendirik!
hehehe
 
 
okey bukti sudah ada..
tak tipu korang lah..
okey okey okey!
pastu dah print lawa lawa..
soalannya berbunyi begini
 
KAT MANA NAK TEBUS REBAT TELEFON PINTAR RM 200 NI?
sekema abes soalan dia kan?
 
so aku dengan blur dan kelirunya dok search search blog..
ishh takde kaborr! call skmm, line bz..
soo acaner ini?
so lepas aku baca FAQ dia.. baru la aku tau..
kena beli dekat pemberi perkhidmatan,
uikk sape tu?
pemberi perkhidmatannya adalah seperti
Celcom, Maxis, Digi, U mobile, Tune Talk, YES dengan Clixster..
so korang kena pergi mana mana kedai center dia untuk tebus..
macam semalam aku pergi dekat mines, semua center tak boleh tebus, hampeh!
so aku pergi Alamanda..
Alhamdulilah aku sayang Alamanda, sebab boleh tebus kat situ..
takyah pergi masuk KL redah jem semata mata untuk tebus rebat tu.. keh keh keh..
Tapi.. pilihan telefon dekat situ tak banyak la..
dekat maxis hanya tinggal Samsung Galaxy Y je,
dekat Digi hanya henfon yang ada kat situ je..
Macam HTC One X, Samsung Note, Samsung S3,   Iphone 5 pon boleh..
kalo mampu.. kih kih kih..
 
so apa tunggu lagi? kalo dah lepas tebus tu..
pergi je redeem sebelum terlewat!
 
 
 
SEKIAN wasalam :)

24 comments:

xy zakri said...

kt shah alam tahu x tempat tebus rebat

Eina Sakinah said...

saya tak pasti dekat mall mane, tapi yang sure dia adalah Center, macam Celcom center. Maxis center, Digi center.. :)

nurul huda jumri said...

FYI,
juz masuk website each provider yg join scheme ni..then klik kt ads package ni, kat situ dia akan bgtau details ie; smartphone variety yg diorg offer + package, outlet/centre kt area mana yg valid utk redeem, etc.

nurul huda jumri said...

so no need to susah2 pegi mall n tnye if blh redeem ke tak..check kt website those service provider dlu, k. =)

Eina Sakinah said...

ye memang betul tu.. tapi macam sesetengah web tak cakap dekat mana yang boleh tebus.. diaorang tak bagi details, sebab tu la kena tanya jugak :), then ada dalam web cakap tmpt tu boleh, bila kita pergi, dia cakap tak tak boleh la, tak dapat kelulusan lagi lah.. hehe :)

nurliyanarusli said...

Babe, kt mines mmg hampeh. Td i pegi pun sia2 je.tp ada satu kdai ni, htc sblah umobile tu dy trima rebate ni tp dy cme ade fon ninetology je yg boleh tebus. Yg best nye, kite jz beli fon je. Ta payah na kne beli ngan pkej tenet bagai tu. tp tu la, fon ta byk pilihan.

Eina Sakinah said...

mmg hampeh pun yunk.. ohh htc boleh tapi telefon ninetechnology? best ke henfon tu? yup tapi center mmg x byk henfon pun...

Syafiq Alcaraz said...

salam... nak tanya sikit yea cik eina.. saya dah apply pada 2 jan yg lepas.. permohonan berjaya dan saya dah dapat pon nombor rujukan tu cumanya dekat yg bukti mcm cik eina tunjuk tu saya punya kosong je.. takde entry pon dalam field kotak tu.. tpi nombor rujukan mmg ada. mcm mana nak bg dekat maxis centre nnti?

nurliyanarusli said...

Yup, ninetology je yunk. Ahaha..u jgn ty best ke ta sbb i ta angkt pun fon tu. * memilih* hehe.. :) . Kite mne tahu kdai mne yg trime rebate ni, tu cube nsb kt mines n ty2 telco kt situ. Tp cara dorg jwb tu sgt2 annoying gile! Blagak, yela kite ni na beli fon gne rebate je. Almaklum la, org bg, kite amik. Kan.. :) u beli fon ape n u bli ngan pkej intrnet skali ke?

Eina Sakinah said...

Shafiq Alcaraz : bab tu sy tak sure la kenapa tak keluar dalam kotak tu.. hehe soriii.. tapi maybe boleh cuba tebus and tanya kedai fon tu sendiri boleh kee idak..

Eina Sakinah said...

nurliyanarusli : betul tu.. memang sangat belagak n annoying.. kita tanya elok2, pandang orang macam takde duit.. dah gov bagi, ambil jelah kan? bukan hina pun beli fon guna rebat.. i tak beli lagi.. tunggu and review dulu fon fon terbaru.. hehe :)

Syafiq Alcaraz said...

okey thanks cik eina for the respond. hope centre boleh terima la agaknya.. huhu :)

_aLaNg_ said...

nice info ^^ nk tau in detail leh? masa g ke maxis kt alamanda tu exactly what to do? bgtau dia kita nk rebate phone under NBI pakej,show the form for approval, pilih phone (kalau ada pilihan la :p), bayar, and then? trus dpt or kna tggu?

Eina Sakinah said...

_aLaNg_ : masa pergi tu just cakap kita nak ambil fon rebat 200 dkt sini boleh x? so dia cakap dekat sini boleh tapi just henfon galaxy Y.. then lepas tu sy pergi tmpt lain sebab taknak galaxy Y.. hehe :).. btw maxis hny tawarkan galaxy Y shj wat mase ni :)

SETITIK DAKWAT...SEBARIS TULISAN... said...

pastu..dia x suh keta langgan bil internet bulanan ke?

Eina Sakinah said...

dia akan bagi dua pilihan untuk kita, sama ada kita nak pakai prepaid, atas postpaid.. prepaid tu takyah langgan, postpaid wajib langgan internet bulanan :)

Susu Miruku Mato said...

kene tambah berape ea duit kalau ambik iphone??

Eina Sakinah said...

xsure lah sy.. kena cek balik dgn syarikat telekomunikasi tu :)

Susu Miruku Mato said...

kalau kat JB agak2 ade kan tempat nak tebus?

Anonymous said...

kepada sesiapa yg mengisi borang utk rebat tersebut berjaga-jagalah sebab takut nanti diisikan dalam borang keahlian pengundi UMNO bukan susah pun nak tukar borang guna digital sebab anda hanya isi maklumat diri lepas tu dier tukarkan dari borang isi utk rebat ke borang keahlian dier... memang sesiapa yg tak tau sure kene punyer la... cuba pikir tiba2 kerajaan bagi rebat rm200 kat semua org tambahan pulak ader jarak umur yg diberikan antara 21 hingga 30 thn tak ker pelik

Eina Sakinah said...

borang keahlian umno?? pikir positif sikit laa.. habistu bangsa cina dan india takkan lah automatic jadi ahli umno kan? saya tak pelik pun... dh kerajaan nak bagi, kang tak bagi orang dok cakap makan duit rakyat plakkkk kan? jika nak, isi, taknah takyah isi.. setel.. jgn asyik nak tunding jari ye :)

Mohd Shahril Shamsudin said...

kenape slip aku xde no rujukan

nan todak said...

kalu tebus buat beli tablet tak buleh ker..?

Eina Sakinah said...

tak pasti pulak saya part tu.. rasanya tak boleh :)