Saturday, January 5, 2013

Tutorial Cara Install font comel-comel

Assalamualaikum!
hyeee everybody..
hari ni ina nak buat tuto request dari blogger comel
 bernama Aira Dawson :)


okey mari start pembelajaran kita untuk hari ini..
caranya amat mudah, simple dan confirm korang boleh buatt sendiri..
trustt me bebeh!

okeyy first step..


1. korang boleh taip dekat google untuk download fonts..
ni bawah ni saya bagi contoh satu web font yang boleh download secara PERCUMA!!
suke tak suke tak?? hoyeh!
then web ni pon memang banyak la font cantik cantik dan pelbagai stylistaa upss!



2. Pilih la font paling menarik tertarik yang korang minat, then klik "windows Download seperti di bawah ini.. 




3. Dah tekan download automatic la akan keluar download box seperti di bawah tu kan (kalau korang guna google chrome) selepas selesai klik open download folder.


4. File yang korang download automatic akan masuk ke dalam Zipped Folder.. so korang perlulah extract files tersebut dahulu.. cara seperti di bawah.


 5. Semasa nak extract files tu, akan keluarlah box macam ini.. takpayah baca panjang panjang lebor, hanya klik ok sahaja.. hehe :)


6. Setelah siap extract files font tadi, akan terhasillah folder font korang untuk guna nanti.. jyeh!




7. Okey jom masuk part install font.. part ni ramai orang tak faham selalunya.. sebab ramai hanya tahu download, pastu tak tahu camne nak install kan kan? So korang boleh right klik pada mouse, then kalau pengguna Windows 7, korang boleh klik "install" tu terus, tapi untuk pengguna windows XP, korang kena klik pada copy.. then korang leh ikut step ina buat pasni hokeehh!!




8. Setelah selesai copy font tadi, korang bukak my computer dan tekan pada file C:
kemudian pilih "Windows" dan kemudian klik folder "Fonts"



9. Akan terpaparlah paparan seperti di bawah ni kan? so.. korang paste je dekat folder fonts tu..




10. Lepas paste, akan terpapar box install seperti di bawah ini.. 



11. Dah siap! senang je kan? so korang leh la bukak Adobe Photoshop korang dan try cari fonts yang korang install tadi.. mudah kan? ohh btw, font ni bukan sahaja leh guna untuk photoshop sahaja, malah semua perisian pun boleh macam microsoft word ke, powerpoint ke.. ape ape jelah kan..
so selamat mencuba dan menjadi kretif dengan font font yang comel dan cute ni :)



so sesiapa ada masalah tak faham atau tak jadi atau apa-apa sahaja soalan 
boleh la comment pada entry ini.. InsyaAllah eina akan balas dan ajar korang okey!

________________________________________________________________________

this tutorial was fully create by me 
Eina Sakinah (www.cdiena.blogspot.com)
if copy apa-apa please inform me first okey! thankss!

15 comments:

Mysara Ab Rahman said...

nk download photoshop pn pyah bla guna b.bnd ni..hee
btw, follow here..do visit http://mysaraabrahman.blogspot.com k..:)

Eina Sakinah said...

download mmg susah skit yunk.. senang beli cd installer dia dekat kedai.. btw font ni leh guna untuk semua aplication yang lain tau.. hehe ok nice blog.. done following you :)

Qira said...

thanks dear! saya pn tak tau sampai la baca tutorial awak :D

Eina Sakinah said...

welcome qira.. jadi eh font tu? :)

Anonymous said...

menjadiii!! thankssssssssssssssssssssssssssss!

Eina Sakinah said...

welcome.. hehe good to hear that :)

safiyya yayya said...

hai akak :) saya guna windows8. rupa2 nya lagi senang. haha. tq for the tuto sis :)

Eina Sakinah said...

yup.. welcome yaya ;)

Ird Irdina said...

Akakkk.... :( napa dia kata

'it does not appear to be a valid font' ????????????????????????????????????? :( uhukkkk

vnssachn said...

thankyou ya buat tutorialnya
It helps me a lot

vnssachn.blogspot.com

Eina Sakinah said...

Ird irdina : awak ikut step betul2 x yunk? xpun font tu tak sesuai utk windows kot..

Anonymous said...

Skit ht! Sye dwnload tulisan tu kat fon, pstu sebaek je sye tekan "dowbload", dia trus download, dah le tu, x smpai seminit daaa siap, tp....x leh bukk plak!! SAKIT HATI KITE#-#

Eina Sakinah said...

font ni untuk windows syg.. untuk henfon tak boleh :)

Ird Irdina said...

dulu boleh buat.. sekarang tak boleh la akakk... :( dia valid.. windows 7 ultimate?

Eina Sakinah said...

untuk windows 7 awak right klik je pastu tekan install :)