Monday, December 23, 2013

aku dan kucing

Assalamualaikum..
entry sangat panjangggggg. muhehehe

entah kenapa eh? sekarang ni aku tiba tiba teringin sangat nak bela kucing balik. ya, aku memang pencinta kucing dari dulu lagi.. sejak dari umur aku darjah 3, aku ada bela seekor kucing, eh bunyi macam karangan bahasa melayu darjah 3 pulak kan? aku dan seekor kucing. oh sorry, berbalik kepada ayat di awal tadi, dulu aku ada bela seekor kucing kampung, nama dia Oyen, warna dia keoren orenan sebab tu panggil oyen, aku kutip dia dari tepi jalan and bawak balik.. masa time tu mak aku dia tak suka sangat bela kucing ni, tapi aku nak jugak. kira apa aku kan? so dah bela sampai tahap sayang gila gila. hari hari aku main dengan oyen, oh lupa nak cakap, aku masa kecik kecik kurang teman sepermainan, disebabkan kawan sekolah aku semua jauh dekat taiping, rumah aku dekat kamunting. so takde member berdekatan, so aku main lah bersama si oyen yang comel ini. dia bijak gila. hari hari dia dengar aku sembang dengan dia. aku anggap dia pakwe aku time tu (tiba-tiba) lepas tu aku selalu tidur dengan dia. dia ni manja oo.. time mak aku and kakak aku bukak pintu pagi pagi depa pi sekolah, oyen selalu masuk dalam rumah and masuk bilik aku dan tidur tepi aku, al maklumlah time tu aku sekolah petang, so aku bangun lewat la.. dia sentiasa tidur tepi aku.. sampai kadang kadang aku terpenyet dia. muhehe.. comelnyaa bila teringat balik.. pastu kan dia suka tidur dalam bakul dia.. situ port tidur dia.. kalo nak cari oyen hilang, tengok la dalam bakul dia.. hehe lagi satu dia baik, tak pernah kencing berak dalam rumah walaupun dia sentiasa duduk dalam rumah. kalau nak terbuang air besar je mesti dia keluar. lepas tu kejadian yang tak diinginkan berlaku, ada satu pagi tu time mak aku bukak pintu pagi2, oyen tak naik tidur sebelah aku, aku macam tertunggu2 jugak la.. lepas tu kakak aku jerit panggil cakap tengkuk oyen berdarah. aku zupp sepantas kilat turun ke bawah. tak jadi nak tidur. sedihnyaa aku tengok time tu tengok tengkuk dia berdarah. mak aku suruh buh ubat gamat sapu dekat luka dia.. aku pun sapu lah luka dia.. lepas beberapa hari kejadian  tu dia hilang.. aku rasa sedih gila.. hari hari aku pusing dekat area rumah aku.. cari dia.. cari oyen.. mak aku cakap maybe dia dah mati, selalu kucing kalau mati dia takkan mati depan tuan dia.. aku sedih sangat mak aku cakap camtu. aku paksa kakak aku yang dua orang tu pusing satu taman cari oyen.. tapi still tak jumpa.. time tu dua minggu aku menangis sebab teringat oyen.. 

last last sebab mak aku tengok aku ni asyik sedih je, dia pergi rumah tokwan aku.. tokwan aku time tu ada bela kucing siam, ada la anak kucing siam, comel sangat! tapi aku takde gambar dia nak tunjuk kat korang.. tapi dia comel.. empat empat kaki pakai stokin.. so aku namakan dia Omey, sebab omeyyyy giler.. lepas dah dapat omey aku dah semakin tak sedih lagi.. sebab ada peganti. tapi oyen still ada dalam hati aku. kucing yang paling bijak pernah aku bela.. time tu jugak kakak aku bawa balik seekor kucing parsi bernama Adik, pelik tak? entah kenapa kakak aku buh nama tu.. dah la sama nama dengan aku. kadang kadang orang panggil kucin aku yang menyahut. hehe.. Omey ni aku bela dia sampai besar.. dia main main la dengan Adik, pastu bila aku dah sayang gila Omey ni, satu hari tu aku terkejut dia muntah muntah kaler hijau, bila aku tengok ada macam daun daun sikit dalam muntah dia tu.. mak aku cakap maybe dia terkena racun rumput. aku sedih time Omey mati tu.. mati depan aku.. sedih.. last last mak aku suruh abang aku tanam tepi rumah.. sedih.. pastu aku pergi buat batu nisan dekat kubur dia.. macam orang bodoh kan? wahah tapi time tu sedih tuhan saja yang tau.. sejak dari hari tu kami ada kucing kakak aku yang nama Adik ni je.. 

lepas tu adik ada beranak. nama anak Adik, Puteh, Cokalet dengan Abutina, kakak aku memang suka buh nama kucing dia pelik pelik.. tapi aku tak kisah la.. muhehe tapi gambar Puteh dengan Abutina ni aku ada simpan tau satu.. 

comel tak tayang mama? time tu camera henfon stock VGA je, so gambar pun tahpape la sikit.. muhehe.. sejak lepas tu kucing kucing dirumah aku semakin banyak.. sebab abutina ni pun dah dapat anak.. kiranya kucing yang nama Adik tu dah jadi opah.. tapi selepas itu semuanya mati.. tinggalah hanya Puteh seorang.. tetapi masa aku tingkatan 3, si putih ni hilang dua bulan.. lepas dua bulan tu dia datang balik. terkejut aku! tapi time tu dia dah berkurap berkudis la.. kami bawa dia pergi klinik.. kemudian dia comel seperti biasa kembali.. tapi malangnya ada satu pagi tu, aku pergi sekolah, aku singgah kejap rumah kawan aku, makcik jiran aku cakap "kucing kamu kan yang gebu warna putih tu?" aku jawap " ye kenapa makcik?" pastu makcik tu cakap "dia ada mati semalam belakang rumah makcik, ada anjing makan, penuh bulu dia belakang rumah makcik." time tu aku sedih tak terkata. walaupun time tu aku berumur 15 tahun tapi aku tetap pergi sekolah sambil kayuh basikal sambil nangis disebabkan kucing aku mati.

jika anda pencinta kucing, u know what i mean :(

sekarang, umur aku dah 23, aku teringin nak bela kucing balik.. wooi sapa ada kucing? bagi la dekat aku :(

17 comments:

Rosmadi Shakri said...

MrJocko pun baru nak pelihara kucing,,, dpt FREE
http://www.mrjocko.com/2013/12/kucing-percuma-di-booth-foc-matrade.html

Nana san said...

comelnya meoww awak tu...nana pun peminat kucing jugak.hihi

Syafiq Shahmie said...

singgah sini yaww..
btw rasenya dlm fb aku nengok ada gak page yg utk adopt2 kucing ni. try la search. hehe

Eina Sakinah said...

bestnyaaa.. nape la tak tahu ade event ni.. kalau tak boleh pergi adopt kucing2 tuu T_T

Eina Sakinah said...

heheh thanks :)

Eina Sakinah said...

yup betul tu dalam fb ade page2 untuk adopt kucing.. tapi asal call tuan empunya je mesti dah ada orang ambikk T_T

ikhwan yusuff said...

kesiannya!:( kucing kat rmh sy mti xcident.....:(

Eina Sakinah said...

sedihnya.. mati depan mata ke? T_T

NM03 said...

salam kenal. singgah sini terus tinggal jejak. jom ke teratak saya dan sudilah follow sekali eh. maceh... >_<

NM03 said...

salam kenal. singgah sini terus tinggal jejak. jom ke teratak saya dan sudilah follow sekali eh. maceh... >_<

Eina Sakinah said...

thankss.. hehe okey :)

E'in said...

kucing mmg comel.. tp bile nak pegang, pk 2 3 kali.. haha

Eina Sakinah said...

wasalam.. hihi done folow! hehe :)

Eina Sakinah said...

hahaha ein takut kucing ke? alaaa dia comel, baik je tak gigit pun.. hehe

Zie Madini said...

alololo...tomey nyerrr nyau tuuuuuuu. geram. akk pun pencinta kucing. but now sudah berkurangan sikit...because dh ada anak. huhu

Eina Sakinah said...

yela ada anak kecik ni bahaya bela kucing kan.. hehe kena tggu mikail besar sikit laaa baru bela balik kak :)

Vix alexa said...

Lucu nya kucing tu, mau sy peluk je :D

Watch movie