Wednesday, July 24, 2013

Kursus di Finas, Ampang

Assalamualaikum..

hehe rasa lawak nak tulis post ni..
sebab cerita ni dah la dah.. bulan lepas punya..
tapi baru harini nak taip balik kan..
ergh..

okey.. pada 17 Jun 2013 - 21 Jun 2013 ina pergi kursus dekat Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia well known as FINAS dekat Kompelks studio merderka, Ampang.. masa dapat panggilan kursus dari HR tu memang best la kan.. memang ina yang request nak kursus situ.. kursus yang ina ambik adalah Teknik Kamera Video (ASAS)... huihih

hari 1st okey la cuma sedikit bosan sebab tak kenal semua orang and banyak belajar teori je.. tak buat praktikal lagi.. time tu la baru nak kenal kenal orang.. diorang kebanyakkannya ada geng, saya je sorang2.. nasib la i ni ramah sikit.. huhu.. 

hari ke 2 best sikit sebab kitorang dah kenal dan ada buat praktikal la.. dapat pengang camera video, dapat belajar lighting.. susah jugak buat lighting ni sebenarnya.. bukan senang eh tugas videographer.. nak setting lagi.. fuuh.. ina pulak pegi kursus tu memang zero la tak tahu langsung pasal shooting2 ni.. selalu rakam video pun pakai handycam.. hahahaha


pastu ramai la buat2 bussy kan.. haha ni dalam studio kelas kami..

then hari ke 3 la best sebab dah start shooting! yaa time shooting ina suka.. kitorang dibahagikan kepada dua kumpulan.. ina kumpulan A.. then dalam kumpulan ina dapat position continuity girl (konti) heh ingat senang ke tugas konti ni? ambik masa, dan fokus tu penting.. lari timing.. abes..


maap tulisan huduh sikit.. hahaha tapi bukan sahaja saya tugas konti, asyik kena jaga timing je.. saya pun kena jadi videographer jugak okey! 


 nampak tak muka fokus tu.. nampak tak.. hahaha kadang2 soundgirl pun saya jugak.. kitorang banyak tukar2 position sebab nak bagi semua merasa tugas kan.. boom mike pun saya pengang.. agak lenguh jugak la.. 


ni la equipment kami semasa shooting.. hehe berpeluh ngankut..nasib baik ada lelaki dalam team ni.. tapi memang banyak laki pun dari perempuan ':)


dan inilah pelakunya.. maaf la perempuan seluar unggu tu memang over bila bergambar.. hahaha.. 

shooting pada hari ke 3 tak habis, kami sambung pada hari ke 4 sebab ada masalah pada video kami.. terpaksa pakai baju yang sama untuk dua hari :(
nasib ketiss wangi.. haha.. 



dan saya jugak berlakon dalam ni! hahaha kelass kan kakton.. suka menyibuk.. hahaha.. tapi dalam cerita ni ina la nampak paling kepochi sekali daripada orang lain.. kuii..

so lepas je abis shooting.. dah lega.. kami tukar baju dan masuk bilik editing finas yang superbest.. pergh tengok dia pun tempat editing tu pun dah teruja kakton..





then dan abes editing.. kitorang balik la.. keesokkan harinya nak tayang dalam panggung wayang mini p.ramlee okey..


hari last tu dapat sijil.. oh yeahh!! dan paling penting antara video kitorang dan kumpulan yang lagi satu tu.. encik tu cakap video kitorang lagi best.. haha please take note :D




nak tengok hasilnya? jemput lihat :





bye, wasalam :)

25 comments:

Fitrihadi said...

Waa bestnya dapat timba ilmu kat Finas.. Kena bayar berapa? Ke free je?

alaka zam said...

Wahh bestnyee..minat ea..Sy ade join Bengkel Filem Pendek under FINAS bulan lepas gak,tp buat kat Galeri Finas..

sy ade wat beberapa filem pendek,rasenye kte leh berkerjasama,klu sudi,kte sme2 belajar..lihat link dibawah ini
http://goo.gl/lLtuo


Eina Sakinah said...

tu laa.. beruntung saya kan sebab free, company yang bayar.. hehehe :D

Eina Sakinah said...

minat dan tu part of the job sy dekat tmpt keja.. hehe.. wah.. banyak jugak video awk buat.. menarik!

Intan Zulhilmi said...

wah seronoknya dik...ilmu dan pngalaman tu...

Eina Sakinah said...

ye kak.. nasib saya dapat peluang ni.. dapat jugak ilmu dan pengalaman tu.. :)

jejari kucing said...

slam singgah di sini hahaha

Mysara Ab Rahman said...

wah bestnyer..sronok tgok..kte pn teringin nk blajar gk wlupn len bidang dr banking

Eina Sakinah said...

seronoknya dia dapat singgah.. hahahaa :D

Eina Sakinah said...

tu la.. xpe bidang lain pun.. boleh je belajar.. tmbah ilmu pengetahuan kan.. hehe :)

fatin aziz said...

wah bestnye..teringin sangat nak tgok orang shooting ni..harap dpt peluang satu hari nanti..hehe

Eina Sakinah said...

hehe insya Allah ada peluang tu nanti :)

sueMUNCET said...

wahhh..bestnya! :)

Eina Sakinah said...

dari atas ke bawah komen wah bestnya.. hahahah :D

Fifi Athirah said...

wahhhh bestnyeee :) nak juga ..

Eina Sakinah said...

hhaha submit la borang utk kursus.. haha

✿AINAA ROSEBERRY✿ said...

Ya Allah, bestnyaa kak.. lain kali ajak ena sekali.. tapi ena tolong tengok jela.. :3

Eina Sakinah said...

hehehe.. ala tolong tgk xleh la ena.. tlg angkt barang boleh? hehehehe

nadia arrumaisha said...

seronoknyer...seriously pengalaman sgt bagus neh

Botak said...

semua tak best., yang best mac pro tu je., hehehehe..

E'in said...

bestnye bestnye bestnye... hihi.. lps nie eina dh leh jd pelakon laa... hihi

Eina Sakinah said...

yup betul tu.. bukan sng nak dpt kan peluang cmni.. hehe :)

Eina Sakinah said...

hahaa dah tentu2 mac pro memang best :D

Eina Sakinah said...

hahaa pelakon tu rasanya xde bakat lagi kot ein.. hehe.. jadi org blkg tadbir okey la :D

muhammad muhaimin said...

boleh tak bg nama tempat kursus secara detail?
nanti wassp je sy ye.. 0145068437