Monday, July 8, 2013

Tutorial gelapkan background gambar dengan mudah!

Assalamualaikum!

haritu kan ina ada post pasal request tutorial kan..
so harini ina nak buat satu tutorial yang di request oleh ena comel saya nie!

tutorial ni senang sangat okey.. cuma perlu ada aplikasi Adobe Photoshop je..
tak kisah la version ape pun.. janji ada tools "Burn Tools"
okey?

first of all.. masukkan gambar ke dalam Adobe Photoshop anda.. sorry kalau gambar bawah ni Nampak kite ngade ngade sikit.. hehe




 2. Pastu klik pada tools yang disebelah tepi tu klik pada "burn tools" ye.. bakorr bakorr.. haha
motip kita adalah nak buang background belakang tu yang semak2 tu.. ish semak betul.. malu iolss tunjuk pic sebenar ni tau.. hehe


 
 
3. Pastu korang right click pada gambar korang tu.. then ada la keluar dia punya setting size.. ikut la bulat tu ngam ngam dengan ruang yang korang nak hitamkan tu..
 
 
 
 
4. pastu klik pulak pada "exposure" then pilih la tahap kegelapan.. kalau 100% tu habis gelap la.. kalau nak gelap manje manje ala ala tak Nampak gelap tu leh kurangkan peratusan dia tu okey!
 
 
 
 5. Okey pastu kaler la dekat background semak yang korang taknak tu.. lembutkan tangan ada seperti mewarna di atas kertas.. gituww!



 
6. Taraaa! siap! senang je kan? betul cakap kak ton kan? eh kak eina.. gituw nak akak jugak.. hehehe
 
presenting sebelum dan selepas ;)
 


 senang je kan? ha.. korang buat la kemas.. ina buat laju laju je tu.. cincai..
ina guna burn tools ni sebab senang dan tak Nampak subject dan background begitu akward.
so pasni boleh la practice kan okey.. haa dengan gaya camni baru la orang Nampak kite je tak Nampak benda lain dah.. hehee
 
 
 
 
NOTE :)
so sesiapa ada masalah tak faham atau tak jadi atau apa-apa sahaja soalan
boleh la comment pada entry tersebut.. InsyaAllah eina akan balas dan ajar korang okey!
________________________________________________________________________
this tutorial was fully create by me
Eina Sakinah (www.cdiena.blogspot.com)
if copy apa-apa please inform me first okey! thanks!

6 comments:

✿AINAA ROSEBERRY✿ said...

tenkiu kak!! senang je rupanyaaa.. nak try la... hehe

Eina Sakinah said...

kan.. senang je.. nanti try la.. hehe

white_dandalion said...

tk jd la,, knp erk??

Eina Sakinah said...

dia jadi camne ek? ikot step by step x?

Anonymous said...

lahh senang je!

Eina Sakinah said...

ye awak.. mmg senang pun :)