Monday, July 22, 2013

Tutorial - Sampul Duit Hari Raya

Assalamualaikum..

haritu ada encik / cik anon komen saya..
tapi cik anon saya ni baik orangnya.. tak selalu anon jahat okey.. hehe
cik anon mintak saya wat tutorial sampul duit raya!
wah sangat menarik time2 bulan puasa ni kan..
dekat nak raya pulak tu.. sesuai sangat..
sebelum ni ina tak pernah try nak buat sampul duit raya..
sebelum ni pakai yang free dapat dari bank n tempat keje kan..
okey sebab en anon request, so jom buat sampul duit raya kita sendiri!
design kita boleh pilih, lagi cantik ikut kehendak kita kan?


contoh yang ina nak buat ni adalah pakai gambar ina sendiri.
tudiaa bajet retis sangat kan? hehe sekali sekala nak merasa
ada muka sendiri atas sampul.. selalu kalau sampul avon tu ada kak erra je kan..

hehe okey!

1. seperti biasa la bukak aplikasi Adobe Photoshop yang anda ada.. tak kisah la CS berapa sekali pun okey.. pastu size untuk sampul duit raya adalah 8cm x 15.5cm (width x height) sumber size dari encik google :) if tak nampak klik pada gambar okey.. dah abes setting size klik okey.. maaflah interface adobe saya semak sikit.. hiihihih :D



2. Taraaa inilah size sampul tu.. so jom design!



3. Lepas tu korang masukkan gambar, image apa korang nak atas sampul duit raya tersebut.. macam eina cakap tadi, eina letak gambar sendiri.. segedabaq besaq bak kata orang utara.. so klik gambar, hold, tarik dan drag ke atas sampul kita yang kaler putih tu tadi. kemudian resize ikut kretiviti.



4. dah siap cantik.. korang perbetul la gambar dan colour bagi cantik.. macam ina, ina tukar colour white tadi ke black sebab gambar ina ni background gelap kan.. so matchkan dengan yang belakang.. pastu eina combine tone pakai burn tools fav ina tu..




see bawah tu macam lagi hitam sikit kan.. buat je shading sendiri.. hihi..


5. kemudian kita masukkan text.. takkan nak biar kosong je kan? masukkan lah text macam selamat hari raya ke, salam aidilfitri ke, ikut suka lah kan.. macam dekat bawah ni ina buat.. tulisan yang femes amoss untuk ucapan raya macam kat bawah ni nama "Alhambra" boleh download pada website dan cara2 nya dekat tutorial ni : Tutorial install font



kemudian masukkan la maaf zahir batin dekat bawah tu.. hihi :D


ina buat memang simple jela.. sebab tak suka lah crowded2 ni kan..
lagipun ini just tutorial.. hihi
soooo taraa! siap! hey tak sabor nak print ni !


eh lupa.. untuk belah belakang pakai size yang sama jugak tau.. hehe..
pastu letak la watermark korang sendiri k.. okey bye!


p/s : nanti print guna actual size okey.. jangan sesekali resize atau scale to fit pulak.. nanti lari pulak korang punya size sampul.. jadi size A4.. hihi



SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN (wish awal2) kih3..




NOTE :)
so sesiapa ada masalah tak faham atau tak jadi atau apa-apa sahaja soalan
boleh la comment pada entry tersebut.. InsyaAllah eina akan balas dan ajar korang okey!
________________________________________________________________________
this tutorial was fully create by me
Eina Sakinah (www.cdiena.blogspot.com)
if copy apa-apa please inform me first okey! thanks!

32 comments:

kacang buncis said...

amboi comelnye...hehe

Zuan said...

cantik ^^

✿AINAA ROSEBERRY✿ said...

oh myyyy! cantiknyaaaaa... nak try lah...

Eina Sakinah said...

thanks ye.. hehe.. saje buat simple2 je ;)

Eina Sakinah said...

thanks ye zuan.. hehe

Eina Sakinah said...

hehe thanks ena.. okey nnt try la.. senang je.. design camni wat bunting pun boleh ;)

Amie said...

Rajinnya dia... nak wish awal2 gak.. selamat hari raya Eina, jemput datang beraya.

Eina Sakinah said...

thanks.. hehe bagi alamat umah :D
kalo dekat leh la pegi beraya :)

poohrist said...

cantikk

E'in said...

alaaa ein xde adobe.. try download dr interenet, asek xleh je... huhu

Eina Sakinah said...

thankss wey,, ingat tak gambaq kat atas ni dekat mana.. hehehe

Eina Sakinah said...

alaa sayang je kan.. kalo tak, boleh ein try buat.. huhu,,

Nasuha said...

lepas n i blh buat sendiri..

Cik YuYu said...

Serius cun, nak guna jgk adobe utk lukis doodle tapi tak install lagi ... :(

Eina Sakinah said...

ye betul tu pasni leh design sendiri je kan :)

Farhan Boo said...

salam, blogwalking =) cantik gambar !! sudi2 singgah2 follow2 ke ~

Eina Sakinah said...

nanti pasni install la k? hehe ina pun teringin buat doodle tapi tangan ni x kretif lg.. hehe

Eina Sakinah said...

wasalam.. yup dah singgah n dah folow da.. thanks :)

Intan Zulhilmi said...

Amboi comeynya sampul raya...huhu...best gak kalo dpt buat ni kan...leh wat ikt design sdri tul x...

Fachry Hidayat said...

Tutorialnya bagus dan modelnya juga cantik :)

ana doodle said...

suka2!! comel :3

Eina Sakinah said...

Hehe thanks ye.. Tu la best gak kan dpt wt sndiri.. Nasib ada org request ;)

Eina Sakinah said...

Hehe thanks yaa.. Biasa2 je

Eina Sakinah said...

Thanks ana.. Hihi <3

beautymom said...

wahhh. creatif ye. akak x de la sepandi tu nak create

Eina Sakinah said...

hehe thanks kak :)

Anonymous said...

assalamualaikum eina,akak nk tnya lau nk print mcm mana pulak ye..

Eina Sakinah said...

alamak pasni sy wat tutorial yang tu

Anonymous said...

salam cik eina...timakasih bebanyak atas tutorial sampul duit raya yg sy suruh cik eina buatkan..rupanya ramai peminat...hehehe..raya tahun ni leh la guna sampul duit raya rekaan sendiri..glamour la..leh buat warna sedondon dgn baju raya satu family...hehe..timakasih bebanyak..selamat hari raya...

Eina Sakinah said...

hehe okey sama2.. thanks sbb awak request.. hihi <3

cikgu ctiey said...

Bestnya klu bleh email yg dah siap huhu try buat x jadi

pestoLaer_studio said...

Mana nak beli kertas untuk sampul raya